Overwin het bittere - Zo zet je de perfecte pot gouden chrysant thee
Blog

Overwin het bittere - Zo zet je de perfecte pot gouden chrysant thee

bij Petra de Niet op Feb 03, 2024

De infusie van gouden chrysant kan best bitter smaken, zeker als je niet gewend bent om bittere thee te drinken kan deze infusie een uitdaging zijn. Toch heeft het voordelen om de infusie van de gouden chrysant te drinken: volgens de traditionele Chinese geneeswijze heeft het namelijk genezende werking.

Bestel jouw pakket om gouden chrysant thee te zetten

Het belang van gouden chrysant thee

Gouden chrysant thee is een essentieel onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt enorm gewaardeerd vanwege de talrijke gezondheidsvoordelen. Het wordt voornamelijk gebruikt als remedie tegen ontstekingen, een veel voorkomend leed dat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Bovendien is deze thee ook bijzonder nuttig bij temperatuur-gerelateerde aandoeningen, zoals koorts en griep. In tijden van ziekte, kan het lichaam uit balans raken, vooral als de lichaamstemperatuur stijgt. Het drinken van gouden chrysant thee kan helpen om het lichaam weer in evenwicht te brengen en symptomen zoals koorts en opvliegers te verlichten.

Daarnaast bevordert gouden chrysant thee ook de algemene welzijn. Het draagt bij aan de gezondheid van het hart, ondersteunt het immuunsysteem en verbetert de huidconditie. Het is dan ook geen verrassing dat deze thee zo hoog aangeschreven staat in de traditionele Chinese geneeskunde.

Zo ziet gouden chrysant eruit in een glas

Let op, in dit glas komt de gouden chrysant bloem mee met drinken. Wij raden aan om ons speciale theeglas te gebruiken om dit te voorkomen.

Gouden chrysant in theeglas van Blooming Tea Flower

De uitdaging van de bittere smaak

Het is belangrijk om te erkennen dat de bittere smaak van gouden chrysant thee voor nieuwe drinkers een uitdaging kan zijn. Deze unieke smaak kan in het begin even wennen zijn. Echter, net zoals bij veel andere ervaringen, kun je leren om de bitterheid te waarderen en zelfs te genieten van de complexiteit die het aan de thee geeft. Het is ook mogelijk om de bitterheid te verzachten. Zo kun je bijvoorbeeld een beetje honing of een andere natuurlijke zoetstof toevoegen. Hiermee maak je de thee niet alleen zoeter, maar voeg je ook een extra smaakdimensie toe. Wees dus niet ontmoedigd door de bitterheid, maar zie het als een uitnodiging om te experimenteren en je smaakpalet te ontwikkelen.

Zo ziet de theebloem van de gouden chrysant eruit

Ze kunnen per theebloem qua uiterlijk verschillen, maar ze zijn vooral te herkennen aan hun felle gele kleur.

Gouden chrysant theebloem van Blooming Tea Flower

De stappen om heerlijke gouden chrysant thee te zetten

In de volgende sectie gaan we in op de stappen om de perfecte pot gouden chrysant thee te zetten. We zullen kijken naar de voorbereiding, het filteren van het water, het verwarmen van het water, het voorverwarmen van de theepot, het toevoegen van de theebloem, het trekken van de thee en tenslotte het serveren van de thee.

Voorbereiding

Voordat je begint met het zetten van de thee, is het belangrijk om alle benodigdheden klaar te hebben en een rustige, comfortabele plek te kiezen om je thee te bereiden en te drinken. Het zetten van thee kan een rustgevend en therapeutisch proces zijn, dus neem je tijd en geniet van elke stap.

Benodigdheden

  • Gefilterd water (meer dan 1L)
  • Waterkoker of een ander apparaat om water te verwarmen
  • Theepot
  • Gouden chrysant theebloem
  • Optioneel: honing, munt en rozenblaadjes om de smaak te verzachten

1. Filter het kraanwater

Start met het filteren van je kraanwater. Het is belangrijk om gefilterd water te gebruiken om de zuiverheid en de smaak van de thee te behouden. Ongefilterd water kan onzuiverheden bevatten die de smaak van je thee kunnen beïnvloeden. Hoewel het kraanwater in Nederland over het algemeen van hoge kwaliteit is en veilig om te drinken, kan het nog steeds kleine hoeveelheden van verschillende stoffen bevatten, zoals mineralen (calcium en magnesium), sporen van metalen (lood en koper van leidingen), en chloor (gebruikt voor desinfectie). Deze stoffen kunnen de smaak van je thee beïnvloeden.

2. Verwarm het water tot net onder het kookpunt

Het is cruciaal om het water op te warmen tot het punt net voor het kookpunt. De reden hiervoor is dat de gouden chrysant thee van nature een bittere smaak heeft. Door het water tot net onder het kookpunt te verwarmen, kan de bitterheid van de thee enigszins worden verzacht en kunnen de complexe smaken optimaal worden ontsloten.

3. De theepot voorverwarmen

Begin met het voorverwarmen van je theepot. Dit doe je door een kleine hoeveelheid van het verwarmde water in je theepot toe te voegen. Laat het water in de pot rondgaan om de hele pot te verwarmen. Dit proces helpt bij het behouden van de temperatuur van je thee tijdens het zetten.

4. Het vullen van de theepot met heet water

Na het voorverwarmen van de theepot, gooi je het water weg en vul je de pot met de rest van het hete water.

5. De gouden chrysant theebloem toevoegen

Vervolgens voeg je de prachtige gouden chrysant theebloem toe aan het water dat al in de theepot zit. Het is belangrijk om de theebloem zachtjes in het water te laten zakken om de delicate blaadjes niet te beschadigen. In deze stap kun je ook de rozen blaadjes en muntbladeren toevoegen, indien je bittersmaak van de gouden chrysant infusie wilt verzachten.

6. Laat je thee trekken

Zodra je de gouden chrysant theebloem aan het hete water toevoegt, begint er een betoverende transformatie. De compacte theebloem begint langzaam open te bloeien, de blaadjes ontvouwen zich geleidelijk alsof ze ontwaken uit een lange slaap. Het water verandert van kleur, van helder en kleurloos naar een warme, goud gele tint - een teken dat de theebloem zijn rijke smaak en aroma's begint af te geven. Laat de gouden chrysant tussen de 5 en 10 minuten trekken, afhankelijk van hoe intens je de smaak van de thee wenst.

Gebloemde gouden chrysant theebloem van Blooming Tea Flower

7. Het serveren van je thee

Na het volgen van deze stappen, kun je genieten van je vers gezette kopje gouden chrysant thee. Neem een moment om de warme zachte aroma in te ademen en tot rust te komen met elke slok. Proef de unieke smaak en laat de genezende krachten van deze traditionele Chinese thee hun werk doen. Voeg eventueel een scheutje honing toe om de smaak te verzoeten.

De kunst van het zetten van gouden chrysant thee

Het zetten van een goede kop gouden chrysant thee kan in het begin een uitdaging zijn vanwege de bittere smaak. Het is echter mogelijk om deze bitterheid te verzachten door het toevoegen van honing, munt en rozenblaadjes. Het proces van thee zetten is vrij eenvoudig. Het uiteindelijke doel is om te genieten van je kopje thee, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de talrijke gezondheidsvoordelen die deze traditionele Chinese thee biedt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.